Politik

Bedre arbejdsvilkår,

mere bæredygtighed,

godt arbejdsliv med plads til alle

FAGFORENINGSLISTEN arbejder for:

  • Bedre balance mellem arbejdsliv og fritid i alle livsfaser i karrieren.

  • Lige løn for lige arbejde.

  • At alle virksomheder har en ligestillingspolitik vedr. alder, køn, kultur, sprog og handicap mv.

  • Lige mulighed for at gøre karriere.

  • Mere diversitet i bestyrelser.

  • Fuld løn under barsel for alle forældre.

Balance mellem arbejdsliv- og fritid:

Den hyppigste årsag til sygefravær på det danske arbejdsmarked er stress. Det kalder på handling. FAGFORENINGSLISTEN kæmper for, at alle IDA’s medlemmer skal have de bedste muligheder for at lykkes og trives i deres liv og arbejde – uanset alder, køn, etnicitet, neurodiversitet med mere.

FAGFORENINGSLISTEN arbejder for, at IDA’s medlemmer skal have et arbejdsliv og et privatliv, som er i balance. Der skal være plads til familieliv og andre prioriteter i privatlivet.

IDA-medlemmer skal støttes i at holde fri, når de har fri.

IDA skal arbejde for fleksibilitet i forholdet mellem arbejdsgiver og arbejdstager til begge parters fordel med respekt for opgaverne på arbejdspladsen. Fagforeningslisten mener, at god ledelse er et vigtigt element i trivslen på arbejdspladsen og hos den enkelte medarbejder. God ledelse har fokus på sammenhæng mellem opgaver og ressourcer og respekt for faglighed.

Specielt på det private arbejdsmarked skal vi arbejde med at skabe gode relationer til ledelse og HR-organisation for at sikre bedst mulige løn og arbejdsvilkår.

Lige løn for lige arbejde:

FAGFORENINGSLISTEN arbejder for alle ansatte og ledige medlemmers interesser, hvad enten de er offentligt eller privat ansatte og uanset ansættelsesform.

FAGFORENINGSLISTEN arbejder for fuld ligestilling uanset alder, køn, kultur, sprog og handicap både på offentlige og private arbejdspladser.

FAGFORENINGSLISTEN arbejder for, at medlemmer på kanten af arbejdsmarkedet, fx

Flexjobbere, opnår ordentlige løn- og arbejdsvilkår svarende til ordinære ansatte herunder barsel, efteruddannelse og pension.

Udvikling af lønmodtagerrettigheder:

FAGFORENINGSLISTEN vil udvikle de grundlæggende lønmodtagerrettigheder som ferie, løn under sygdom, barselsorlov, omsorgsdage og arbejdstid, samt sikre grundlaget for en samlet balance i hverdagen. Denne udvikling foretages bedst i samarbejde med andre arbejdstagere og AC-medlemsorganisationer.

Ordentlige arbejdsforhold:

FAGFORENINGSLISTEN arbejder for, at der er fuldt fokus på fagforeningsarbejdet i IDA.

Tillidsrepræsentanter, og formænd for virksomhedsgrupper/akademikerklubber skal have faste kontaktpersoner, der kender arbejdspladserne. IDA skal have medarbejdere, der kender forholdene på de større virksomheder uden lokal organisering.

FAGFORENINGSLISTEN tror på- og arbejder ud fra, at IDA-medlemmer opnår de bedste løn- og arbejdsvilkår gennem virksomhedsgruppers og tillidsrepræsentanternes arbejde. IDA skal prioritere og have ressourcer til at række ud til de arbejdspladser, hvor der ikke er tillidsrepræsentanter eller virksomhedsgrupper/akademikerklubber.

Derfor er det centralt for FAGFORENINGSLISTEN, at IDA støtter det lokale arbejde med varetagelse af løn- og arbejdsvilkår på arbejdspladser. Det kan ske ved valg af tillidsrepræsentanter, dannelse af virksomhedsgrupper og akademikerklubber samt dannelse af lokale netværk og ERFA-grupper.

Tillidsrepræsentanterne er fundamentet for fagforeningsarbejdet i IDA. De er tættest på medlemmerne i hverdagen og er centrale i fastholdelse af nuværende medlemmer samt rekruttering af nye. IDA skal styrke tillidsrepræsentantuddannelsen og vi skal stille overenskomstkrav om mere tid til TR-arbejdet.

Bæredygtighed og FN’s verdensmål skal indgå i samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere.

Det kan ske ved, at arbejdet indgår i tillidsrepræsentanternes arbejde eller ved lokalt valgte ambassadører for ligestilling og FN’s verdensmål.

IDA skal kommunikere værdien af en lokal organisering på arbejdspladserne og formidle de gode historier.

IDA skal arbejde for, at alle medlemmer kender deres rettigheder.

Styrkelse af forholdene for ledige:

Arbejdsløse IDA-medlemmer skal hjælpes og støttes til at komme hurtigt i arbejde. Vi skal kæmpe for ordentlig understøttelse i hele ledighedsperioden også for dimittender.

FAGFORENINGSLITEN kæmper for, at ledige kan opkvalificere sig i ledighedsperioden fx indenfor grøn omstilling. Ledige bør have mulighed for bibeskæftigelse med egen virksomhed.

IDA skal arbejde for seniorers mulighed for at fastholde tilknytning til arbejdsmarkedet, så længe de ønsker det, og der skal sikres muligheder for en smidig overgang til pensionisttilværelsen fx gennem seniorordninger.

IDA skal arbejde for, at de faglige A-kasser får ansvaret for de ledige i en længere periode.

FAGFORENINGSLISTEN kæmper for nedsættelse af kontingent til A-kassen for medlemmer, der ryger ud af dagpengesystemet.

Styrk uddannelse:

FAGFORENINGSLISTEN kæmper for at forbedre uddannelsessystemet i hele Danmark. Et godt uddannelsessystem er grobunden for at bevare velfærdssamfundet og sikre velkvalificeret arbejdskraft, der styrker danske virksomheders konkurrenceevne. Vi går ind for at bevare 10. klasse, HF og HTX – og vi er modstandere af at forkorte kandidat- og bacheloruddannelser. Vi er imod udflytning af uddannelser uden tilførsel af ekstra midler, da det vil betyde udhuling af kvaliteten af uddannelserne. Små uddannelsesinstitutioner giver små faglige miljøer og dermed potentielt dårligere arbejdsvilkår og risiko for forringede uddannelser. IDA skal i samarbejde med AC-organisationerne og arbejdsgiverorganisationer presse på for at få stoppet udflytninger af uddannelser og øvrige forringelser.

Hvis ikke vi sikrer et højt uddannelsesniveau, risikerer vi at tabe international anseelse og forringe konkurrenceevnen for de danske virksomheder.

FAGFORENINGSLISTEN arbejder for at taxametersystemet forbedres. Vi bekæmper yderligere forringelser for de studerende. Vi skal undgå yderligere forringelser af SU og brugerbetaling på uddannelse.

Ved ændringer og besparelser på uddannelsesinstitutioner skal tillidsrepræsentanterne inddrages fra starten.

Overgangen til et nul-emissionssamfund stiller store krav til efter- og videreuddannelser. Vi kæmper for, at efter- og videreuddannelsessystemet forbedres. Ledige, såvel som folk i job, skal sikres mulighed for omskoling og kunne uddanne sig fra ikke-faglært til faglært og videre til ingeniør.

Fasthold fokus på FN’s verdensmål:

Samfundsudviklingen skal styres, under hensyn til konsekvenserne af klimaændringer og kommende generationers mulighed for adgang til energi og ressourcer.

Derfor skal IDA fortsætte med aktivt at påvirke landspolitik i overensstemmelse med FN’s verdensmål. Som IDA-medlemmer har vi et fælles ansvar for at bidrage til en samfundsudvikling, der er i tråd med FN’s verdensmål.

FAGFORENINGSLISTEN støtter IDA’s arbejde med bæredygtigheds-regnskab ud fra FN’s 17 verdensmål. Vi ønsker arbejdet fortsættes og udvides.

FAGFORENINGSLISTEN vil støtte og udvikle det fagtekniske arbejde, så vi kan fastholde og forbedre IDA-medlemmernes anseelse i samfundet. Vi tilskynder IDA-medlemmer til at gøre deres indflydelse gældende i fagtekniske selskaber, på deres arbejdspladser og gennem deltagelse i den offentlige debat. Samfundet har brug for en sikker infrastruktur, der underbygger en bæredygtig udvikling, bl.a. indenfor byggeri, hospitalsvæsen, kommunikation, transport, el-, varme- og vandforsyning samt ressourceanvendelse og affaldsminimering.

IDA og IDA’s medlemmer har et særligt ansvar for, at teknologiudviklingen bidrager til et bæredygtigt samfund. Den fagtekniske debat bør omfatte, hvilke udviklingsbehov samfundet har indenfor ny teknologi og hvilke nuværende teknologisystemer, der bør afvikles.

Arbejdet med løsninger på klima- og energiproblemer skal opprioriteres. For at opnå mærkbare reduktioner i CO2-udslippet skal samfundet ”gå på to ben”. Udviklingen af energieffektiv teknologi skal reducere energiforbruget i bygnings-, produktions- og transportsektoren. Og energiforsyningen skal omstilles til CO2-neutrale kilder, som fx vindkraft, biomasse, solceller og bølgeenergi.

Etik og teknologi:

FAGFORENINGSLISTEN kæmper for en etisk dimension i teknologiudviklingen. Når teknologi anvendes, skal der være særlig fokus på etiske dilemmaer, så teknologien er til for at hjælpe mennesker og ikke utilsigtet skader mennesker eller miljø.